Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csórók vacsija - vendégrecept

Erről van szó, kérem szépen, beborozva kitúrjuk a hűtőt, mert egy petákunk sincs már hó végén, meg persze egyébként sem, aztán összeöntjük, amit találunk. Óriási pezsgődurrogás első olvasói receptünknek és a benne minden vacak tésztának. Mi úgyse főztünk tegnap, mert egyikünk átesett egy komondoron, és fájdalmak gyötrik. Íme tehát Hagymácska konyhamalac receptje:

Benne Minden Vacak

Csóró napokon szoktam összedobni a családnak. Laktató, ám mégsem kell félni, hogy piszkosul elhízunk tőle. Olcsó, gyors, és ami hideg tavasz helyetti, téli estéken nem utolsó szempont, forró - sőt, a sütő a fűtésbe is besegít. :D
1 csomag tészta (bármilyen, amilyen éppen otthon van)
só, bors, kevés olaj vagy vaj
zöldfűszerek (petrezselyem,bazsalikom,szurokfű,lestyán - bármi, ami a szekrényben, vagy az ablakban akad)
  
vöröshagyma 2 nagy fej. 1-2 gerezd fokhagyma.
esetleg hámozott konzerv paradicsom, vagy fagyasztott, de el is maradhat
Ha van otthon sütőtök, akkor abból is mehet bele, de megfelel a cukkini, vagy a padlizsán is, sőt a sima főző tök is! Esetleg sárgarépa, borsó, kukorica. (csak ami van). Én egy felkockázott almát is szoktam beledobni.
Aztán elfér benne még a hűtőben található szalámi maradék, esetleg sonka vagy füstölt szalonna, virsli. Tehát bármilyen maradék, vagy olyan alapanyag mehet bele, ami akad a kamrában, hűtőben.
Tojás és sajt (ha van) a tetejére. Vagy egy pohár tejföl. Ettől zavtosabb ( szaftosabb? - hogy kell írni? ) lesz. 
A bőség zavarában akár mindegyiket elbírja a tetején.


A tésztát kifőzöm. Amíg ez készül, megtisztítom, megmosom és összedarabolom a zöldségeket. Ha hús féléket is teszek bele, azokkal kezdem a párolást, viszont, ha szalonna is kerül bele, természetesen apró kockákra vágva, akkor nem kell más zsiradék a zöldségek alá. A tök féléket és a paradicsomot kockára, a répát karikára, a hagymát csíkokra. A zöldségeket ( ha szükséges, 1-2 evőkanál zsiradékon,) saját gőzében, fedő alatt megpárolom kissé. Nem kell teljesen puhára. Ha ez kész, rászórom a fűszereket, és hozzáadom a zúzott fokhagymát. A tésztából kicsit félreteszek borításnak, és a zöldségeket összekeverem a tészta nagyobbik részével. Egy tepsit kissé kikenek olajjal és beleöntöm a zöldséges tésztát. A tetejére pakolom a félretett, üres tésztát. Kis fészkeket készítek egy kanállal, abba ütöm a tojásokat. A tetejét megszórom egy kis sajttal, vagy nyakon öntöm tejföllel és mehet a sütőbe pirosodásig. :) A tojás el fog tűnni a fészekben mire megsül. Izgalmas ráakadni később.:)

Hoppá! Kifelejtettem, hogy 1-2 pohár borocska is jó szolgálatot tesz a szakácsnak!:DDD
0 Tovább

Naná, hogy nem mondjuk meg hogy csináltuk

Vérig vagyunk sértve, kezdjük ezzel. Hogy nekünk itt azt mondták a minap, ezt bárki meg tudja főzni az elé rakott alapanyagokból. Jó, rendben, lehet kérem, így is, neki is estünk egy üveg rosénak búfelejtésképpen, Juhász pincészet, ezt is csak meg tudjuk inni, ha elénk rakják. Van itthon cukkini, egy csomó. Meg kéne főzni, na de ezek után? Főzni? Meg megírni? Igyunk még egy fröccsöt. Te nem vagy éhes? De, és egyébként is, nem az volt a cél, hogy olcsón minden nap? Naugye, akkor tosszuk össze azt a cukkinit, buggyantunk mellé tojást, azt úgyse csináltuk még, és vegyük fel a kötényt, az is új, és jól is áll. Igyunk még. Na.

Cukkinifőzelék buggyantott tojással

Összköltég 2 főre: kb 650 Ft

cukkini 3 közepes darab - 300 Ft, piac
tejföl - 1 doboz, 150 ft, GRoby
kapor - 1 csokor, 110 Ft, piac
tojás - 3 darab, kettő elrontva - nem tudjuk mennyi
hagyma - 2 kicsi - kevéske Ft
ecet - löttyintésnyi
só, bors

Naná, hogy nem írjuk le hogy kell cukkinifőzeléket készíteni. Ezt már gyerekkorunkbnan is tudtuk, hajrá. Na de a buggyantott tojás. Ennek nekiestünk, mint tót az anyjának, az rémlett, hogy ecetes vizet kell hozzá forralni, de valamiért az is rémlett, hogy kevergetni kell a vizet, és mikor épp a centrifugális erőtől tekeredik egy irányba, akkor kell beleverni a tojást. Aha, persze. Az egész szétesett, egy szánalmasan kinéző tojásdarabokkal tarkított, kavargó lé lett az egész. Nyilván a rosé miatt azt gondoltuk, a másikat is megcsináljuk ugyanezzel a módszerrel. Siralom. Mekkora hülyeség ez, a lábos is tűzforró és már csak egy tojás maradt, úgyhogy jöhet a youtube. Majdnem egymilliós videó a poached egg készítéséről, nem mi vagyunk egyedül bénák tehát. A hiba persze az emlékezetben volt, nem kéne annyit inni. A vizet nem kell kavargatni, se lobogva forralni, a tojást tálba kell helyezni, és a stabilan álló gyöngyöző vízbe engedni, majd finoman a sárgája köré egyengetni a fehérjét. Két perc, és kész, hideg vízbe mered, hogy ne főjön tovább. 
Megettük, jó volt, egy hét teljesítve, jöhet a bor.
5 Tovább

A lazac is belefér néha

Nem nyolc perces kaja, hanem mondjuk huszonöt, de ha valami flancosabbat akar az ember, látványos, mégis pofátlanul egyszerű megoldás. Naná hogy a hal. Sőt, naná, hogy a lazac, mert ha semmit nem csinálsz vele, akkor a legjobb. Ok, ez nem a legolcsóbb megoldás, de egy halasnál két szeletkét vételezve azért nem fogod eldobni az agyad a végösszegtől, és nem is kell mindennap ezt enni, holnap főzelék lesz például. Ez még mindig a szülinapi menü része volt, hat embert lakattunk jól egy kilós derékkal, és voltak köztük emberesre sikerült darabok is. Mármint a halak között. Na de a lényeg, hogy:

Grillezett lazac mustáros-kapros újkrumplival és cukkinis uborkasalátával

Összköltség 2 főre - kb 1400 Ft

lazacfilé - 2 szelet kb 1000 ft, piac
újkrumpli - fél kiló, 250 ft, piac
kapor - egy csomag - 100 ft, piac
újhagyma - 2 szál, kb 40 ft, piac
joghurt - 1 doboz, 100-200 ft
cukkini - egy darab, 100 ft, piac
kígyóuborka - egy darab, kb 110 ft

A lazac nem égett szét, jó?!

Elsőként a krumplinak esel neki, mert annak főni kell, a többi szinte kész. Újkrumplit nem pucolunk, nekünk van zöldségdörzsölő kesztyűnk, azzal megmosogattuk. Gazdagék vehetnek tisztított újkrumplit is, de a Hunyadi téri piacon az tegnap még 800-ért kínálta magát, vicc. Szóval megmostad, és kevéske vízen fel is tetted főni egy fedeles lábosban, persze meg is sóztad. Nagyjából tíz perc alatt megfő, addig ha bőrös lazacot vettél, van időd pikkelyezni. Garantált, hogy még két hét múlva is pikkelyek másznak elő a konyhapultról, de ez van, a nyúzott lazacot nem lehet ropogóssá tenni. Pikkelyeztél, megmostad, megszárítottad a halat, remek. Fogod a cukkinit, az uborkát, és szépen felvágod. Karikázhatsz is, nekünk mindegy, mi a hosszanti szeletekre kattantunk rá mostanában, azaz, hogy egy krumplihámozóval hosszanti irányban húzunk belőle szeleteket. Sokkal jobban néz ki a tányéron, ennyi az oka. Mehet egy bödönbe az egész, só, olaj, ecet vagy citromlé, némi kapor, és bumm a hűtőbe. Közben megfőtt a krumpli, mehet át egy serpenyőbe, ahol kicsit megpirítod, miközben kikevered a mustáros cuccot. Joghurt, mustár, ha van otthon fel nem használt főzőtejszín, az is mehet bele, - felbontani nem kell ezért-, némi aprított újhagyma és kapor. Az arányokat találd ki, kinek így, kinek úgy. A megpirult krumplira rázúdítod, és pont amíg megsül a hal, szépen össze is rotyog. 

A lazacot egyszerűen jó forró grillserpenyőre küldtük, bőrös felével lefelé, némi sóval, pici borssal. Addig pihent ezen az oldalán, amíg ropogós nem lett, addigra a hús színe is látványosan megváltozik. Fordítod, ott is kap egy-két percet vastagságtól függően, ennyike. Érdemes nem rommá sütni, maradjon puha, szaftos.

Mehet a tálalás, halra citrom, és kész. Holnaptól spórolunk, szevasztok.

5 Tovább

Hülye tápiókapuding

Meglepetésvacsorát főztünk, és nagyon jó ötletnek tűnt, hogy az egyszer megvásárolt, és otthon elfekvő tápiókagyöngyből készüljön a desszert. Gyors keresés után a recept pofon egyszerűnek tűnt, azt hazudta valaki, hogy pikk-pakk, fél óra alatt átlátszóra főnek a gömbök. Hát a francokat. Másfél órát küzdöttünk vele, és még ekkor is maradtak a végsőkig keményen kitartó golyócskák, de tanultunk a hibából, úgyhogy mondjuka  tutit. Ráadásul a szósz jó lett, és a család is boldog volt, na. Nyálas gasztrobuzis receptnek tűnik, belátjuk, de az a jó benne, hogy nem édes, mutatós, kiadós, és ha jól csinálod, tényleg egyszerű. Ígérjük, az ilyenekből nem lesz rendszer, születésnap volt, bocs.

Tápiókapuding levendulás mangószósszal

Összköltség 8 adagra: kb 1500 Ft

Tápiókagyöngy - 600 ft egy zacskó - kínai piac
Kókusztej - 2 doboz - 400 ft/konzerv, Aldi
Lime - 1 db - 80 Ft, piac
Cukor, méz, nyírfacukor, amit akarsz
Mangókonzerv - 380 Ft - Ázsia Bt.
Levendulavirág

Szóval a titok az, hogy az átkozott kis tápiókagyöngyöket beáztatod vízbe, mielőtt főzni kezdenéd. Ázzanak benne legalább fél órát, de jobb, ha többet, és csak utána pörkölünk alá. Egy bögre tápióka a főzés során gigantikus mennyiséggé nő, bőven elég egy családi desszertkörhöz. Tehát az áztatás után ráborítod a kókuszkonzervet, és onnantól kezdve úgy jársz el, mintha rizottót főznél, azaz mindig adagolod hozzá a vizet, ha kezdi teljesen elfőni. Főzés közben ízlés szerint mehet bele cukor, nem kell túlzásba esni, meglehetősen semleges íze van a pudingnak elvileg, és úgyis a szósz adja meg ami kell nekünk. A gyöngyök egy része felolvad, ez adja meg a pudingjelleget, nem kell betojni, marad így is elég rágnivaló. Akkor van kész, amikor a gömbök már átlátszóak, nem fehérek. Ha fehér, rágós. Vigyázat, könnyen odakap, őrizni kell a kis szemetet.

De legalább közben feldaraboltuk a mangót, egészen apróra, és egy kis lábaskában feltettük melegedni. Csavartunk bele némi limeot, belereszeltük a héját, került bele egy kevéske levendulavirág. Óvatosan, mert ha túlzásba esel, keserű lesz, de finoman használva illatos, aromás lesz. A konzerv leve is mehet bele, és egy kicsit érdemes besűríteni, hogy ne leves legyen belőle.

Ha kész a cucc, mehet a hűtőbe, jó masszív állaga lesz, úgyhogy érdemes már a tálalóedényben hűteni, még mielőtt megdermed. Mi annyira cikik voltunk, hogy vadvirág szirmokat is szórtunk rá. Pfújmár.

(Mondjuk ha valaki elmondaná, mi a tuti puhító stratégia, jó lenne.)

1 Tovább

Kaja 8 perc alatt - van még kérdés?

Új rekordot állítottunk fel, nehéz lesz ezt lejjebb tornázni a jövőben. Dolgos szombat volt, és mivel ünnepi családi vacsorára készülünk, magunkra kevés idő jutott, nehezítésként a téli-nyári ruhatárcsere kaotikus romhalmaza fölött kellett összecsapni valamit, mielőtt belevágtunk az éjszakába. Délelőtt a piacon kezdtünk, ami turistaszezonban a vásárcsarnokban már önmagában embert próbáló feladat. A vacsihoz az őstermelők sarkában találtunk friss alapanyagot, ráadásul olyat, amit még sosem próbáltunk. Frissen szedett kucsmagombát szerváltunk, aranyárban mérik, de 10 deka bőven elég volt belőle. Hazafele a horvát pékségben becsaptunk a zsákba még egy kenyeret, a többi hozzávaló már a hűtőben figyelt.

Gombás, spenótos juhtúrós pirítós

Összköltség két főre kb 1000 Ft

10 deka kucsmagomba - 550 Ft, piac
spenót - egy nagy marék - kb 50 Ft, piac
juhtúró, 12 deka - 280 Ft, Aldi
pirítós
bors
egy hintésnyi petrezselyem
fokhagyma

Gyorsan megmostuk és felaprítottuk a kucsmagombát, de igazából bármilyen más gombát használhattunk volna. Legkevésbé laskát, mert annak több idő kell, és mindig kicsit ruganyos marad, ami most nem kell nekünk ide. Közben melegedett az olaj benne a fokhagymával, és gyorsan rá is huppant a gomba. A megmosott spenótleveleket egyszerűen ollóva beleaprítottuk a serpenyőbe, közben a kenyerek is a pirítóba kerültek. Mikor a spenót és a gomba összefonnyadtak, egyszerűen hozzáadtuk a juhtúrót, megborsoztuk, és megvártuk, míg szétolvad és szépen bevonja a többi hozzávalót. Pár keverés, és már le is lehet venni a tűzről. Amint kész a pirítós, halmozhatjuk is a tetejére a selymes, meleg krémet, nálunk pont volt itthon friss petrezselyem, úgyhogy szórtunk a tetejére egy keveset. Egészen pontosan nyolc perccel a kezdés után már falhattuk is. Ketten pont jóllaktunk belőle, de aki rosszullétig szereti enni magát, értelemszerűen emelje az adagokat. Nem csináltunk még ilyet, de fogunk, mert elég jó cucc.

0 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek