Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nincs otthon tejföl, vége a világnak

Mindegy mikor, mindegy milyen boltban járunk, két dolgot kényszeresen a kosárba teszek: tejfölt és újhagymát. Bármikor kellhet, olyan még nem volt, hogy valamire jó ne lett volna. Régen a mustárral volt ez így, arról leszoktam, és mély döbbenettel vettem tudomásul tegnap, hogy a száradófélben lévő újhagymakötegek közt egy fia tejföl sem lapult a hűtőben. Döbbenet. Tragédia. Ok, hogy csak a végén kellett volna, tálaláshoz, meg hogy a lázforró kaját lehűtse kicsit, de a felismerés odavágta az egész élményt. Nincs otthon tejföl. Nagy keserűen nagy magányomban kicsit megsértve mégis összeraktam a leggyorsabb, legegyszerűbb, leglaktatóbb és legszínesebb vega chillit, amit ismerek. Tudom, a chilli hússal készül, de nálunk nem, ok? A hús drága, és nem is szeretjük. A főzési idő itt egy kicsit elnyújtja a folyamatot, és sokat kell aprítani, de abszolút kezdők sem tudják elrontani.  Na. 

Vega chilli

Összköltség 4 főre (mert ebédre is jutott): kb 1500 ft

hagyma - 2 fej
fokhagyma - 2 gerezd
répa - 2 gigantikus darabot sikerült venni, 110 ft - Hunyadi téri piac
cukkini - 2 közepes darab, 250 ft, Aldi
kaliforniai paprika - egy sárga, egy piros, egy zöld - 450 ft, Aldi
hámozott paradicsom, konzerv - 250 ft, Aldi
fehérbabkonzerv - 190 ft, Lidl
vörösbabkonzerv - 200 ft, Aldi
római kömény por
chillipor vagy pehely vagy ami tetszik
fahéj - egy fél rudacska

Fogjuk a két közepes fej hagymát, aprítjuk, szórjuk az olívaolajra, nyomjuk bele a fokhagymát. Hagyjuk, hogy kicsit gondolkozzanak a fazékban, addig megtisztítjuk és karikákra vágjuk a répát. Ezek alkarom vastagok voltak, úgyhog félkarikák lettek. Mikor a hagyma kész, rászórunk jó két teáskanál római köményt, sót és a chilli port, gyors kavarás, majd mehet rá a répa. Fedő, és kicsit várunk, mígy megpuhul. Addig felvágjuk a cukkinit, én hosszában kétszer végigvágom, majd utána karikázom, hogy negyed cikkelyek legyenek. Jöhet a kaliforniai paprika, ezeket is kis darabokra nyesem. Ránézek a répára, ha kicsit megadta magát, mehet rá a fahéjrúd, a cukkini és a paprika, no meg egy kevés víz, érzéssel, ahogy tetszik, de ne legyen leves! Fedő vissza, és haladunk tovább. Felkészül a paradicsomkonzerv, és átmossuk a babkonzerveket, az a nyálas lé nem kell semmire. Ha a zöldségek megpuhultak, megy bele a paradicsom, úgy ahogy van, levestül. Kicsit szétnyomkodjuk a nagy darabokat, de úgyis szétfő. Ismét várunk, és végül mehet bele a bab. Még tíz perc rotyogás, egy facsarásnyi citromlé, nem sok, és kész is van. Persze kóstolgatni és utánízesíteni ér, sőt, javasolt, csípősséget mindenki állítsa be maga.
Tálalásnál elvileg  korianderrel szoktam megszórni, de tegnap a szegény ember koriandere volt csak otthon, úgyhogy petrezselymes lett a szín kedvéért. Picit hiányzott az íz, no meg a tejföl, ami egyébként nem kell bele, csak én szeretem. Az a hülye tejföl...

0 Tovább

Ilyenkor ezt kell ennni

Kicsit hektikusak a napok, fontos dolgokban kéne dönteni, nehéz, nyomasztó, szóval becsüljétek meg magatokat, hogy ilyenkor is elővesszük a fazekat. Részemről kozmetikusnál fetrengtem este, úgyhogy az elkészítés nem az én érdemem, a spárga már napok óta otthon figyelt, muszáj volt kivégezni végre. Egyébként is ilyenkor spárgát kell enni bárhogy, mindenhol kapható, ennél olcsóbb már nem lesz, és tök finom, úgyhogy  falni kell, amíg lehet. A Hunyadi téri piacon 400 körül van mostanában, a Hegyvidék Bevásárlóközpontban 7-800, ehhez nemis fűzünk semmit. Grillezni, meg bárhogy máshogy enni a zöldet szeretjük, de levesként a fehérre kattantunk rá. Persze a zöldnek a grillezéshez fel nem használt része is leves sorsra jut mindig. Spárgalevest csinálni pofon egyszerű, két titka van: vaj és szűrés. Na.

Pórés spárgaleves sült szalonnával

spárga - 400 ft, piac
póréhagyma - 100 ft, Aldi
vaj
tejszín
só vagy alaplé

Összekaszabolod a pórét és a megtisztított spárgát, és ráküldöd a vajra. Ezen kicsit megfonnyasztod, majd mehet rá kis víz és só vagy alaplé. Mi elég kevés folyadékkal szoktuk, szeretjük, ha sűrű marad a cucc. Percek alatt megfő, de tényleg, aztán mehet a turmixba, majd onnan egy jó sűrű szűrőbe, amin átpaszírozod, hogy a szálak ne kerüljenek bele, legyen a végeredmény krémes. Pici tejszín mehet bele, de ez sem muszáj, azzal picit összemelegíted. Közben a baconből teljesen kisütöd a zsírt egy serpenyőben, megszárogatod, és már tördelheted is. Negyed óra az egész.

1 Tovább

Hogy az anyámba fordítsam meg?

Ezer éve toszogatjuk ezt a receptet, mert újkrumpli kell hozzá elvileg, de közben meg kiderült hogy teljesen mindegy lenne. Ok, ezt előre is végig lehetett volna gondolni, de mindegy már. Volt a piacon újkrumpli, úgyhogy eljött az ideje. Mivel délelőtt rájöttünk, hogy a fizetésünk nagy részének máris bottal üthetjük a nyomát, köszönhetően egy biciklitolvajlás utáni újjáépítésnek és a fogorvosnak, szigorú költségvetési tervet készítettünk, és ebbe tökéletesen belefér egy krumplis hagymás kaja. Mély szomorúságunkban azért elcsattogtunk a lottózóba, aztán a Tulipánba egy reggeliért. A Tulipán olcsó, és különösen érdemes odamenni, amikor a szélsőjobbosok csapatostul ellepik a belvárost, és a teraszon maximum hangerőre csavarják magukat, hogy mindenki hallhassa a kerületben a Nagy Igazságokat. Szóval némi náci körítéssel egyikünknek lecsúszott egy sör is, jó, ez a dolog már belecsúszott a délutánba, szóval ért. Hazafele bevásároltunk jövő hétre, aztán itthon tökre nem kezdtünk el főzni. Aki sörözött, a változatosság kedvéért számítógépet szerelt, másikunk tette a semmit. Aztán meg kezdhette mosni a krumplit. Na.

Currys krumpli pirított hagymával és joghurttal

Összköltség 2 főre: kb 600 ft

újkrumpli bő fél kiló 280 ft, piac
joghurt, fél literes - 250 ft, sarki kisbolt
hagyma
currypor

olaj

A krumplit dörzskesztyűvel megtisztítod. (Anyámnak konyhai segédeszköz fétise van, tőle kaptam ezt is, és viccen kívül remek szolgálatot tesz még répa esetében is). Kis vízen megfőzöd. Közben a hagymát szeletekre vágod (lehet jó sok), és kevés olajon aranybarnára sütöd. Kevergessed, hé, mert odaég hamar. Ha kész, papírtörlőn szárogatod. Közben a krumplikat szétnyomkodod, sózod, a hagymás serpenyőbe löttyintesz még egy kis olajat, és ráküldöd a curryport. Lángon kicsit kevergeted, majd mehet rá a krumplimassza, jól ledöngölöd, és vársz. ELVILEG oda kéne pirulnia, és ELVILEG aztán meg kéne fordítanod, hogy a másik oldalon is kérgesre süljön. Aha, persze. Próbálj már meg egy tonna szétnyomott krumplit megfordítani, ki az a hülye, aki ezt leírta? És ki az, aki elhitte? Megfordítva nem lett, inkább átforgatva, és még sütögetve, összesen kb negyed órát. Az alja oda is kapott, nem égett, szóval tálalásnál fel lehetett kapargatni. A krumpli izélgetése közben a joghurtot kikevertük egy csipet sóval és friss petrezselyemmel, aztán az egészet tálaltuk. Krumpli, rá a hagyma, mellé a joghurt. Sokkal finomabb lett, mint ahogy kinéz, főleg ha jó currysre csinálod. Hogy időben mennyi volt? Kb 40 perc, szóval lehet leszakadni a petrezselymes krumpliról, belehalok az unalomba tőle. Na ennyike, koptunk a mexikói utcabálra sörözni.


0 Tovább

Sörözve grillezni fájdalmas

Dolgozni kellett, meg piacra menni, meg bankba, meg fogorvoshoz is, az eső is esett, hülyeség volt az egész tegnapi nap, aminek a végén igazi hősként álltunk az elkészült kaja fölött. A tömetés után a csorgó esőben hazafele bringázva még kellett ez meg az, ugorjunk be a Sparba, ahol persze pont nem volt se spenót, se bazsalikom, viszont ott a Tulipán. Nyolc óra öt perc. Már nem esik, fülledt, halszagú nyári este. Tuli? Jó, de csak egy pohár pilsner, ok? Még el kell érni az Aldiba zárás előtt. Persze mi az az egy pohár, lett belőle kettő vagy három, és azért nem több, mert nyolcötvenkor már muszáj volt indulni, pedig ezerszer egyszerűbb lett volna feltenni a lábunkat és kérni meg egy kört meg egy gombás melegszenyát. Zárás előtt még beestünk, megvan a bébispenót, lehet menni haza. Főzni, negyed tízkor, érted, csak azért, mert megígértük. Pedig rommá égettem magam a grillserpenyővel is, és mindent levertem, és hisztis is lettem, vagy többet, vagy kevesebbet kellett volna inni. Na:

Grillezett mediterrán saláta - istenem, de bénán hangzik ez

Összköltség 4 főre (mert jutott belőle ma ebédre is): kb 1600 Ft

padlizsán 2 közepes darab - kb 300 ft, piac
koktélparadicsom - fél kiló, 350 ft, piac
mozzerella - 3 csomag, 600 Ft, Aldi
bébispenót - 1 csomag, 270 ft, Aldi
valami kenyérféle
szárított paradicsom - volt otthon
friss bazsalikom
olaj

bors
fokhagyma
balzsamecet

Nem nagy cucc összerakni, főleg, ha összeszedett vagy és józan, így egy kicsit hektikusra sikeredett, főleg, hogy míg én a konyhában kaptam ide és oda, a másikunk hard drive cserét végzett koncentrált figyelemmel, nem lehetett zavarni. Padlizsánt mostam, szeleteltem, hevített grillserpenyőbe helyeztem, jó alaposan meggrilleztem mindkét oldalán. Közben pirítósok készültek, mikor barnák lettek, meg lettek dürgülve fokhagymával. Koktélparadicsomot mostam, szárítottam, grillserpenyőbe hajigáltam, kezemet szétégettem összesen 5 ujjamon. Paradicsomokat gurigáztam, minden oldal feketedjen picit. Közben a hard drive folyamat megszakadt, segítségképp mozzarellát aprított, szárított paradicsomot, bazsalikomot metélt, pirítóst kockázott. Paradicsom kész, mehet a tálba a felkockázott (ok, ollóval belenyesett) padlizsánok mellé. Megy bele a mozzarella, a szárított pari, a grillen picit megfonnyasztott spenót, folyik rá az olaj, a só, a bors, némi ecet, a savakat ízlés szerint locsold. Rákerül a bazsalikom, és a legvégén a pirított fokhagymás kenyérkocka, nem az a cél ugyanis, hogy fogatlan nagymamákat etessünk vele. Ropogjon. Kész. Óbaszki, na egy valamit rothadtul elfelejtettünk. Aki kitalálja mit, nyer egy similabdát. Szasztok.


1 Tovább

Az elronthatatlan töltött mifene - vendégrecept

Bumm, még egy olvasói recept tökfélékkel Élhetetlentől, gyorsan mutatjuk is. Egyébként tudjuk az esti kajánkat, csak előtte még betömetünk pár fogat, türelem.

A cukkiniket (patiszont, kisebb tököt, amit hámozni szoktak, azt hámozd meg) vágd ketté hosszában úgy, hogy egy harmad a tető, két harmad az alja. Szedd ki a magokat, sózd, borsozd, verj fel pár tojást, attól függően, mennyi a megtöltendő zöldség, na, ezt megpróbálom újra. Annyi felvert, és akárhogyan fűszerett tojás kell, amit bele tudsz önteni az alsó teknőkbe kifolyás veszélye nélkül (az eredeti növény fele magasság). Tedd rá a tetőt, mehet a sütőbe. Növénytől függően 20-30 perc, picit megszúrod, ha a növény puha, a tojás már megsült. Csak arról van szó, hogy mivel fedő van rajta, a tojás feljön, és teljesen kitölti az üreget. Ha flancolni akarsz, reszelsz, vagy szeletelsz rá pici sajtot, és még öt perc alatt rápirítod.

1 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek