Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kaja 8 perc alatt - van még kérdés?

Új rekordot állítottunk fel, nehéz lesz ezt lejjebb tornázni a jövőben. Dolgos szombat volt, és mivel ünnepi családi vacsorára készülünk, magunkra kevés idő jutott, nehezítésként a téli-nyári ruhatárcsere kaotikus romhalmaza fölött kellett összecsapni valamit, mielőtt belevágtunk az éjszakába. Délelőtt a piacon kezdtünk, ami turistaszezonban a vásárcsarnokban már önmagában embert próbáló feladat. A vacsihoz az őstermelők sarkában találtunk friss alapanyagot, ráadásul olyat, amit még sosem próbáltunk. Frissen szedett kucsmagombát szerváltunk, aranyárban mérik, de 10 deka bőven elég volt belőle. Hazafele a horvát pékségben becsaptunk a zsákba még egy kenyeret, a többi hozzávaló már a hűtőben figyelt.

Gombás, spenótos juhtúrós pirítós

Összköltség két főre kb 1000 Ft

10 deka kucsmagomba - 550 Ft, piac
spenót - egy nagy marék - kb 50 Ft, piac
juhtúró, 12 deka - 280 Ft, Aldi
pirítós
bors
egy hintésnyi petrezselyem
fokhagyma

Gyorsan megmostuk és felaprítottuk a kucsmagombát, de igazából bármilyen más gombát használhattunk volna. Legkevésbé laskát, mert annak több idő kell, és mindig kicsit ruganyos marad, ami most nem kell nekünk ide. Közben melegedett az olaj benne a fokhagymával, és gyorsan rá is huppant a gomba. A megmosott spenótleveleket egyszerűen ollóva beleaprítottuk a serpenyőbe, közben a kenyerek is a pirítóba kerültek. Mikor a spenót és a gomba összefonnyadtak, egyszerűen hozzáadtuk a juhtúrót, megborsoztuk, és megvártuk, míg szétolvad és szépen bevonja a többi hozzávalót. Pár keverés, és már le is lehet venni a tűzről. Amint kész a pirítós, halmozhatjuk is a tetejére a selymes, meleg krémet, nálunk pont volt itthon friss petrezselyem, úgyhogy szórtunk a tetejére egy keveset. Egészen pontosan nyolc perccel a kezdés után már falhattuk is. Ketten pont jóllaktunk belőle, de aki rosszullétig szereti enni magát, értelemszerűen emelje az adagokat. Nem csináltunk még ilyet, de fogunk, mert elég jó cucc.

0 Tovább

Idényvacsi egy ezresből, 25 perc alatt

A fogadalom az fogadalom, úgyhogy a melóból hazatépés után 40 perc maradt, hogy mosogatással, pakolással és főzéssel meglegyen az aznapi, aztán kopni kellett a színházba. Sőt, még a vásárlás is belefért, igaz, csak a henteshez kellett berongyolni némi húsért, az meg útbaesik, a többit napközben lerendeztük a piacon. Szóval csak annyit mondunk, grillserpenyő! Gőzöm sincs, miért vártunk ezzel ennyit, a grillserpenyő az ember legjobb barátja, a grillserpenyő kedves, jó, a grillserpenyő gyors. (Gyengébbek kedvéért ez az, és pl az Ikeában pár ezresért be lehet szerezni.) Naszóval:

Grillezett spárga cukkinivel, húsosoknak koreai pácolt csirkemellel

Összesen 2 főre: kb 1200 Ft

1 db cukkini - kb 100 Ft (piac)
1 csomag zöld spárga - 600 Ft (piac)
2 szelet csirkemellfilé - 270 Ft (hentes)
némi parmezán, gran padano vagy hasonló sajt
fokhagyma
olívaolaj
csilipehely
szójaszósz
szezámolaj
friss gyömbér

Kezdjük a hússal, mert bár villámpác volt, minél többet áll benne, annál jobb. Tulajdonképpen totál mindegy, mit csinálsz vele, lehet olaj, citrom, újhagyma benne, de nálunk nagyon mennek a koreai ízek, úgyhogy 2:1 arányban került bele szójaszósz és szezámolaj. Apróra zúzott fokhagyma, némi chilli és reszelt gyömbér ment még mellé, aztán pihent picit. A koreai szójaszósz és a szezámolaj együtt egyébként csodákat tesz, konkrétan beszarsz, olyan illata és íze lesz tőle bárminek. A legegyszerűbb trükk, amivel a legdurvább ízeket hozhatod elő. Na ugorjunk a zöldségre, mert fogy az idő. Cukkini megmos, három részre vág, majd a hengereket hosszúkás tömbökre bont. Persze ahogy jól esik, de így hamar meggrilleződik. Jöhet a spárga, ilyen kajához a legegyszerűbb az, ha fogod, és meghajlítod a szárakat. Az a mondás, hogy ahol elpattan, ott válik el a fásabb rész a zsengétől. Ez csak részben igaz, de mivel az alját úgyis mindig elteszem levesnek, nem baj, ha nagyobb rész esik le alul. A csúcsos részét megmosod, és kettáévágod, így nagyjából akkorák lesznek, mint a cukkini hasábok. Közben a grill alatt már begyújtottál, ment rá némi olaj, fokhagyma és chillipehely. Fél perc, és már mehet is rá a zöldség. Nem kell sokat rázogatni, a lényeg, hogy legyen egy kis színe, úgy öt perc alatt megpuhul az egész és színt is kap. Ha kész, kiszeded, és már mehet is a serpenyőbe a hús. Vékony szeletekkel percek alatt szép, aranybarna kérgűre sül. Ezalatt lereszeled a sajtot, rászórod a spárgára, löttyintesz rá egy kevés olívaolajat. Mi a tegnapról maradt fehérbabot is belekevertük, ne vesszen kárba semmi. Kész a hús, tálaltál, eheted. Kevesebb mint 25 perc alatt megvolt az egész, bumm.

Úgy fest, megy ez, csak tervezés kérdése az egész.


0 Tovább

Kurkumás karfiol fehérbabbal

Most mondhatnám, hogy az úgy kezdődött, hogy rákattantunk a Top Chef realityre, és felhúztuk magunkat, nehogy már mi ne tudjunk összedobni esténként egy kis fésűkagylót édeskömény habbal és ilyen-olyan redukcióval, de a francokat. Igazából az undorítóan hosszúra nyúlt télen undorítóan sokszor fogyasztott kenyér és tészta bamba világa is benne van ebben. Együnk már normálisan, otthon, olcsón, jót, egyébként is divatban van a gasztró vagy mi. A napi munka után megérdemelt fröccsök és sörök meg járnak, annyira csak nem vesszük magunkat komolyan, hogy amint kicsekkolunk a melóból, cekkerekkel iparkodjunk haza kötelességtudóan. A Tulipánba például muszáj mindig menni, és hörpölve bámulni a Nádor utcát, mint falun a semmit. Többnyire így esik, hogy kissé kapatosan esünk neki a napi tervnek, ami azért is szerencsés, mert bármilyen is lesz a végeredmény, felfaljuk. Belátom, ez most így szarabbul hangzik, mint amilyen a valóság.

A tegnapi koszthoz a karfiolból indultunk ki, mert volt otthon, és mindent meg kell enni, ami van otthon, ha tetszik ha nem, spórolás van, válság. Abból indultunk ki, hogy mindenkinek van otthon egy tonna fűszere, és már rég berendezkedett a világkonyha ízeire, úgyhogy a sportföccsök mellett a kurkuma mellett döntöttünk. Hazafele még vettünk egy kis koriandert, aztán összecsaptuk ezt:

Kurkumás karfiol fehérbabbal

Összköltség két főre: kb 1000 Ft

karfiol - 300 Ft (Aldi)
fehér bab konzerv - 150 Ft (Aldi, a nagy konzerv felét használtuk fel)
egy lime leve - 80 Ft (piac)
fél doboz joghurt - 100 Ft (Cserpes)
egy csomag korianderzöld - 200 Ft (piac)
közepes fej hagyma
2 fokhagyma
kurkuma
garam masala
cayenne bors
hagymamag

olaj

Két evőkanál olajon kissé megpattogtatsz egy szórásnyi hagymamagot, majd ráküldöd az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Kevergetés mellett kicsit összetöppeszted, majd a lángról levéve megszórod jó két teáskanál kurkumával, ízlés szerinti garam masalával és cayenne borssal. Az arányokról gőzünk sincs, érzésre kell menni, így történt, hogy már megint egyszer megszaladt a masala. Annyi baj legyen. A cayenne bors jó erős, de sima chilliporral is lehet helyettesíteni, vagy éppen kihagyni a finnyásoknak. A masszát egy kicsit kevergeted a tűzön, loccsantasz hozzá egy kevéske vizet, tényleg nem sokat. A közben megpucolt és tetszés szerint szétszedett karfiolt rádobod a masszára, és alaposan beleforgatod. Ezek után mehet rá só és fél csésze víz. Nem levest főzöl, nem is szószos kaját, úgyhogy csak annyit, amennyitől megpuhul a cucc. Fedő rá, és most van szabad pár perced. Közben kinyithatod a fehérbab konzervet, átmosod, lecsepegteted. Persze tehetsz bele bab helyett csicseriborsót, vagy fagyasztott zöldborsót is, nekünk mindegy. Ha a karfiol megpuhult, mehet bele a bab, összerottyantod, és kész is vagy. Tűzről levéve ráfacsarod a limeot, megszórod a korianderrel, ennyike. Főzhetsz hozzá rizst, amit mi elrontottunk, de fölösleges is, anélkül is kiadós. Tálalásnál kanalazz mellé egy kis joghurtot. Ha jól emlékszem, alig volt több fél óránál az egész. 


0 Tovább
123
»

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek