Most mondhatnám, hogy az úgy kezdődött, hogy rákattantunk a Top Chef realityre, és felhúztuk magunkat, nehogy már mi ne tudjunk összedobni esténként egy kis fésűkagylót édeskömény habbal és ilyen-olyan redukcióval, de a francokat. Igazából az undorítóan hosszúra nyúlt télen undorítóan sokszor fogyasztott kenyér és tészta bamba világa is benne van ebben. Együnk már normálisan, otthon, olcsón, jót, egyébként is divatban van a gasztró vagy mi. A napi munka után megérdemelt fröccsök és sörök meg járnak, annyira csak nem vesszük magunkat komolyan, hogy amint kicsekkolunk a melóból, cekkerekkel iparkodjunk haza kötelességtudóan. A Tulipánba például muszáj mindig menni, és hörpölve bámulni a Nádor utcát, mint falun a semmit. Többnyire így esik, hogy kissé kapatosan esünk neki a napi tervnek, ami azért is szerencsés, mert bármilyen is lesz a végeredmény, felfaljuk. Belátom, ez most így szarabbul hangzik, mint amilyen a valóság.

A tegnapi koszthoz a karfiolból indultunk ki, mert volt otthon, és mindent meg kell enni, ami van otthon, ha tetszik ha nem, spórolás van, válság. Abból indultunk ki, hogy mindenkinek van otthon egy tonna fűszere, és már rég berendezkedett a világkonyha ízeire, úgyhogy a sportföccsök mellett a kurkuma mellett döntöttünk. Hazafele még vettünk egy kis koriandert, aztán összecsaptuk ezt:

Kurkumás karfiol fehérbabbal

Összköltség két főre: kb 1000 Ft

karfiol - 300 Ft (Aldi)
fehér bab konzerv - 150 Ft (Aldi, a nagy konzerv felét használtuk fel)
egy lime leve - 80 Ft (piac)
fél doboz joghurt - 100 Ft (Cserpes)
egy csomag korianderzöld - 200 Ft (piac)
közepes fej hagyma
2 fokhagyma
kurkuma
garam masala
cayenne bors
hagymamag

olaj

Két evőkanál olajon kissé megpattogtatsz egy szórásnyi hagymamagot, majd ráküldöd az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Kevergetés mellett kicsit összetöppeszted, majd a lángról levéve megszórod jó két teáskanál kurkumával, ízlés szerinti garam masalával és cayenne borssal. Az arányokról gőzünk sincs, érzésre kell menni, így történt, hogy már megint egyszer megszaladt a masala. Annyi baj legyen. A cayenne bors jó erős, de sima chilliporral is lehet helyettesíteni, vagy éppen kihagyni a finnyásoknak. A masszát egy kicsit kevergeted a tűzön, loccsantasz hozzá egy kevéske vizet, tényleg nem sokat. A közben megpucolt és tetszés szerint szétszedett karfiolt rádobod a masszára, és alaposan beleforgatod. Ezek után mehet rá só és fél csésze víz. Nem levest főzöl, nem is szószos kaját, úgyhogy csak annyit, amennyitől megpuhul a cucc. Fedő rá, és most van szabad pár perced. Közben kinyithatod a fehérbab konzervet, átmosod, lecsepegteted. Persze tehetsz bele bab helyett csicseriborsót, vagy fagyasztott zöldborsót is, nekünk mindegy. Ha a karfiol megpuhult, mehet bele a bab, összerottyantod, és kész is vagy. Tűzről levéve ráfacsarod a limeot, megszórod a korianderrel, ennyike. Főzhetsz hozzá rizst, amit mi elrontottunk, de fölösleges is, anélkül is kiadós. Tálalásnál kanalazz mellé egy kis joghurtot. Ha jól emlékszem, alig volt több fél óránál az egész.