Régen nem csináltunk már pizzát, holott egy időben sokszor került az asztalra. Most aztán mindketten megkívántuk, és meg is van a tuti recept, amit anno egy kedves ismerősünktől kaptunk. Elképesztően sokáig kisérleteztünk, míg végül ez tényleg bevált. Előtte lettek kenyérszerűek, kopogósak, puffadtak, szárazak, mindenfélék, csak jók nem. Ez hajszálvékony, ropogós ahol az kell, puha ahol az kell. Paradicsomkonzerv mindig van otthon, és a Hunyadi piacon a hétvégén bevásároltunk pár fűszernövényt is a balkonra.
Mindenki tud pizzát csinálni, de ez a végső megoldás.


Sonkás mozzarellás pizza alá zszs

hozzávalók 2 nagy tepsi pizzához

⅓ kg liszt
10 g élesztő
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv vagy 5-6 friss paradicsom
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
friss bazsalikom és oregánó
fél habanero chili (lidlben egy nagy doboz 599 Ft)
1 mozzarella
sonka
rukkola
parmezán sajt

1dl kézmeleg vízben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a liszthez. A tésztába teszek még 2 kanál olívaolajat és sót. Ennyi. Ezt csomómentesen elkeverem, és elteszem gondolkozni valami szélmentes helyre, konyharuhával letakarva. Ezután elkészítem a paradicsomszószt: kevés olajon elindul a fokhagyma, majd hozzáadom a paradicsom konzervet, a sűrített paradicsomot, és ízlés szerint fűszerezem. A paradicsom hamar szétfő, de ha valaki szereti, akkor később átdolgozhatja kézi mixerrel, hogy simább szószt kapjon. A sütőt eközben melegítsük fel 280 fokra. Miután a tésza megkel - kb. fél óra - kinyújtom úgy negyed cm-es vastagságúra. Mehet rá gyorsan a szósz és a feltétek, azért gyorsan, hogy a tészta ne szívja meg magát. 20 perc alatt kész is a fenséges pizza, amit mi rukkolával és parmezánnal alaposan megszórunk a végén.