Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Főzelék lett. Problem?

Persze, mert a spárgát csak pároljuk, meg szűz lehelettel melegítjük, tudjuk, csak nem érdekel minket. Mi spárgánk, és azt csinálunk vele, amit akarunk, most például főzeléket. Persze ez eszünkbe se jutott volna, de egy igen kedves olvasó megyőzött minket, hogy ezt is ér, kipróbált recept, bundáskenyérrel ajánlott. Azt elfelejtettük megkérdezni, hogy fehér vagy zöld a tuti hozzá, zöld volt otthon, az lett, és egy kis kapor is került bele, a bundás meg lemaradt, de mellé lehet képzelni. Na.

Spárgafőzelék

Hozzávalók 2 főre: kb 400 ft

egy csomag spárga: 300 ft, Hunyadi téri piac
tejföl: 100 ft, Lidl
só, bors, kapor, liszt

A spárgát megmossuk, a fás részt letördeljük, a maradékot tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Kis vajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt megfőzzük, szűk 8 perc alatt már tényleg vajpuha. Kis habarással felhúzzuk, kapor mehet bele, mi szeretjük hozzá, meg azt hiszem van az a fixációm, hogy ha főzeléket látok, azonnal kaprot teszek bele, nem tudom miért. Érdekes, hogy mivel a spárga nem igazán ereszt levet, a szokásos szutymákos főzelékalap nem képződött a zöldség körül, de meg kell, hogy mondjuk, finom volt. Aki szereti a spárgát, igazából szinte mindegy, mit csinál belőle, az íze annyira erős, hogy a legtöbb művelet eredményét maga alá gyűri.

1 Tovább

Naná, hogy nem mondjuk meg hogy csináltuk

Vérig vagyunk sértve, kezdjük ezzel. Hogy nekünk itt azt mondták a minap, ezt bárki meg tudja főzni az elé rakott alapanyagokból. Jó, rendben, lehet kérem, így is, neki is estünk egy üveg rosénak búfelejtésképpen, Juhász pincészet, ezt is csak meg tudjuk inni, ha elénk rakják. Van itthon cukkini, egy csomó. Meg kéne főzni, na de ezek után? Főzni? Meg megírni? Igyunk még egy fröccsöt. Te nem vagy éhes? De, és egyébként is, nem az volt a cél, hogy olcsón minden nap? Naugye, akkor tosszuk össze azt a cukkinit, buggyantunk mellé tojást, azt úgyse csináltuk még, és vegyük fel a kötényt, az is új, és jól is áll. Igyunk még. Na.

Cukkinifőzelék buggyantott tojással

Összköltég 2 főre: kb 650 Ft

cukkini 3 közepes darab - 300 Ft, piac
tejföl - 1 doboz, 150 ft, GRoby
kapor - 1 csokor, 110 Ft, piac
tojás - 3 darab, kettő elrontva - nem tudjuk mennyi
hagyma - 2 kicsi - kevéske Ft
ecet - löttyintésnyi
só, bors

Naná, hogy nem írjuk le hogy kell cukkinifőzeléket készíteni. Ezt már gyerekkorunkbnan is tudtuk, hajrá. Na de a buggyantott tojás. Ennek nekiestünk, mint tót az anyjának, az rémlett, hogy ecetes vizet kell hozzá forralni, de valamiért az is rémlett, hogy kevergetni kell a vizet, és mikor épp a centrifugális erőtől tekeredik egy irányba, akkor kell beleverni a tojást. Aha, persze. Az egész szétesett, egy szánalmasan kinéző tojásdarabokkal tarkított, kavargó lé lett az egész. Nyilván a rosé miatt azt gondoltuk, a másikat is megcsináljuk ugyanezzel a módszerrel. Siralom. Mekkora hülyeség ez, a lábos is tűzforró és már csak egy tojás maradt, úgyhogy jöhet a youtube. Majdnem egymilliós videó a poached egg készítéséről, nem mi vagyunk egyedül bénák tehát. A hiba persze az emlékezetben volt, nem kéne annyit inni. A vizet nem kell kavargatni, se lobogva forralni, a tojást tálba kell helyezni, és a stabilan álló gyöngyöző vízbe engedni, majd finoman a sárgája köré egyengetni a fehérjét. Két perc, és kész, hideg vízbe mered, hogy ne főjön tovább. 
Megettük, jó volt, egy hét teljesítve, jöhet a bor.
5 Tovább

A lazac is belefér néha

Nem nyolc perces kaja, hanem mondjuk huszonöt, de ha valami flancosabbat akar az ember, látványos, mégis pofátlanul egyszerű megoldás. Naná hogy a hal. Sőt, naná, hogy a lazac, mert ha semmit nem csinálsz vele, akkor a legjobb. Ok, ez nem a legolcsóbb megoldás, de egy halasnál két szeletkét vételezve azért nem fogod eldobni az agyad a végösszegtől, és nem is kell mindennap ezt enni, holnap főzelék lesz például. Ez még mindig a szülinapi menü része volt, hat embert lakattunk jól egy kilós derékkal, és voltak köztük emberesre sikerült darabok is. Mármint a halak között. Na de a lényeg, hogy:

Grillezett lazac mustáros-kapros újkrumplival és cukkinis uborkasalátával

Összköltség 2 főre - kb 1400 Ft

lazacfilé - 2 szelet kb 1000 ft, piac
újkrumpli - fél kiló, 250 ft, piac
kapor - egy csomag - 100 ft, piac
újhagyma - 2 szál, kb 40 ft, piac
joghurt - 1 doboz, 100-200 ft
cukkini - egy darab, 100 ft, piac
kígyóuborka - egy darab, kb 110 ft

A lazac nem égett szét, jó?!

Elsőként a krumplinak esel neki, mert annak főni kell, a többi szinte kész. Újkrumplit nem pucolunk, nekünk van zöldségdörzsölő kesztyűnk, azzal megmosogattuk. Gazdagék vehetnek tisztított újkrumplit is, de a Hunyadi téri piacon az tegnap még 800-ért kínálta magát, vicc. Szóval megmostad, és kevéske vízen fel is tetted főni egy fedeles lábosban, persze meg is sóztad. Nagyjából tíz perc alatt megfő, addig ha bőrös lazacot vettél, van időd pikkelyezni. Garantált, hogy még két hét múlva is pikkelyek másznak elő a konyhapultról, de ez van, a nyúzott lazacot nem lehet ropogóssá tenni. Pikkelyeztél, megmostad, megszárítottad a halat, remek. Fogod a cukkinit, az uborkát, és szépen felvágod. Karikázhatsz is, nekünk mindegy, mi a hosszanti szeletekre kattantunk rá mostanában, azaz, hogy egy krumplihámozóval hosszanti irányban húzunk belőle szeleteket. Sokkal jobban néz ki a tányéron, ennyi az oka. Mehet egy bödönbe az egész, só, olaj, ecet vagy citromlé, némi kapor, és bumm a hűtőbe. Közben megfőtt a krumpli, mehet át egy serpenyőbe, ahol kicsit megpirítod, miközben kikevered a mustáros cuccot. Joghurt, mustár, ha van otthon fel nem használt főzőtejszín, az is mehet bele, - felbontani nem kell ezért-, némi aprított újhagyma és kapor. Az arányokat találd ki, kinek így, kinek úgy. A megpirult krumplira rázúdítod, és pont amíg megsül a hal, szépen össze is rotyog. 

A lazacot egyszerűen jó forró grillserpenyőre küldtük, bőrös felével lefelé, némi sóval, pici borssal. Addig pihent ezen az oldalán, amíg ropogós nem lett, addigra a hús színe is látványosan megváltozik. Fordítod, ott is kap egy-két percet vastagságtól függően, ennyike. Érdemes nem rommá sütni, maradjon puha, szaftos.

Mehet a tálalás, halra citrom, és kész. Holnaptól spórolunk, szevasztok.

5 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek