Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legtutibb házi pizza

Régen nem csináltunk már pizzát, holott egy időben sokszor került az asztalra. Most aztán mindketten megkívántuk, és meg is van a tuti recept, amit anno egy kedves ismerősünktől kaptunk. Elképesztően sokáig kisérleteztünk, míg végül ez tényleg bevált. Előtte lettek kenyérszerűek, kopogósak, puffadtak, szárazak, mindenfélék, csak jók nem. Ez hajszálvékony, ropogós ahol az kell, puha ahol az kell. Paradicsomkonzerv mindig van otthon, és a Hunyadi piacon a hétvégén bevásároltunk pár fűszernövényt is a balkonra.
Mindenki tud pizzát csinálni, de ez a végső megoldás.


Sonkás mozzarellás pizza alá zszs

hozzávalók 2 nagy tepsi pizzához

⅓ kg liszt
10 g élesztő
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv vagy 5-6 friss paradicsom
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
friss bazsalikom és oregánó
fél habanero chili (lidlben egy nagy doboz 599 Ft)
1 mozzarella
sonka
rukkola
parmezán sajt

1dl kézmeleg vízben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a liszthez. A tésztába teszek még 2 kanál olívaolajat és sót. Ennyi. Ezt csomómentesen elkeverem, és elteszem gondolkozni valami szélmentes helyre, konyharuhával letakarva. Ezután elkészítem a paradicsomszószt: kevés olajon elindul a fokhagyma, majd hozzáadom a paradicsom konzervet, a sűrített paradicsomot, és ízlés szerint fűszerezem. A paradicsom hamar szétfő, de ha valaki szereti, akkor később átdolgozhatja kézi mixerrel, hogy simább szószt kapjon. A sütőt eközben melegítsük fel 280 fokra. Miután a tésza megkel - kb. fél óra - kinyújtom úgy negyed cm-es vastagságúra. Mehet rá gyorsan a szósz és a feltétek, azért gyorsan, hogy a tészta ne szívja meg magát. 20 perc alatt kész is a fenséges pizza, amit mi rukkolával és parmezánnal alaposan megszórunk a végén. 

2 Tovább

Ördögszekér gomba minek van?

Nemhogy nem ettünk eddig, azt se tudtuk, hogy van ilyen egyáltalán. Hivatalosan ördögszekér laskagomba, és legnagyobb meglepetésünkre sima boltban vettük, ahol egyéb érdekes gombák is felbukkantak az ugandai chillipaprika mellé. Teljes döbbenet volt az arcunkon, mert gombaügyben csapnivaló a kínálat általában. Az ördögszekeret hazavittük valamire jó lesz alapon, és pont így is lett. Na.

Ördögszekér gomba krémsajttal 

gomba - 499 ft, Lidl
krémsajt - egy nagy evőkanál
pita vagy pirítós
petrezselyem, kakukkfű, vaj

Egyik éjjel ránktört a farkaséhség, úgyhogy le is csaptunk a gombára. Kis szeletekre vágtuk, vajon megpirítottuk, került bele kakukkfű, majd egy nagy kanál krémsajt. Minél natúrabb, annál jobb, a mienk zöldfűszeres volt, ez egy kicsit elnyomta az ízeket. De lehet, hogy az ördögszekér laskagomba pont olyan mint a sima laskagomba, az íze feledhető, az állaga tömör. Öt perc alatt készült el, könnyű későesti kajának pont jó volt.

2 Tovább

Vajon Nigériában tényleg ezt eszik?

Az a feladat jött szembe a hétvégén, hogy a rendelkezésre álló afrikai harcsaszeletekből hozzunk össze valami gyorsat és egyszerűt, ráadásul úgy, hogy minden bolt zárva, úgyhogy a kamrából kell dolgozni. A neten kitúrt recept szerint ez egy nigériai harcsarecept, de a hozzávalókat nézve azért vannak kétségeink, de hát legyen. Egyébként az aktív munka kb 15 perc, és meglehetősen finom. Na.

Nigériai harcsa

2 közepes harcsaszelet - fogalmunk sincs mennyi
tejszín . 2 kis doboz, kb 500 ft
citrom - 1 darab, 80 ft
másfél deci fehérbor - kb 200 ft
salotthagyma - ízlés szerint
só, cayenne bors, fehérbors, petrezselyem, vaj

A halat jó alaposan megszárítjuk, sose legyen nedves, mindig az ront el mindent. Kisebb darabokra vágjuk, és bedörzsöljök sóval, cayenne borssal és fehérborssal. Aki szereti a csípőset, tolja neki a cayennet rendesen, attól lesz izgalmas az egész. Mi most a többiekre tekintettel finom kézzel bántunk vele. A halak most álljanak egy picit a hűtőben. Addig keverjük össze a tejszínt a borral és a citromlével, mérettől és ízléstől függ, hogy ebből mennyit nyomunk bele, és vágjuk fel a hagymát is egészen apróra. A salott azért jó, mert nem olyan durva az íze mint a vöröshagymának, de újhagymával vagy póréval is simán jó szerintünk. Főleg, hogy most csak vörös volt otthon, azzal is okés. Ezek után egy lapos edényben vajat hevítünk, majd rádobjuk a haldarabokat és a hagymát, a halat kicsit minden oldalán megpirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, mehet rá a boros, citromos tejszín, fedő, és hagyjuk rotyogni alacsony lángon egy negyed órát. Nem kell rommá főzni a halat, úgyhogy ekkor nyugodtan kivehetjük, és dolgozhatunk még a szószon. Ízesítsük kedvünkre, majd kerüljön vissza a hal, megy rá egy jó nagy adag petrezselyem, és kész. A köretet készen kaptuk hozzá, újkrumplival is jó lehet.

2 Tovább

Holnapra már nyálas lett volna

A Hunyadi téri piac komolyan menő lett, szépen felújított standokon az árnyékban ülnek a nénikék, csak a vevők, na azok ne lennének. Átmásznak a fejeden, belenyúlnak az arcodba, rárakják a cekkert a portékára. Mi van veletek, de tényleg? Vettünk mindent, aztán főztünk gyorsan tésztát, mert kimaradt a reggeli, és a spenót holnapra úgyis nyálas lett volna már. Na.

Spenótos spagetti

Összköltség két főre - kb 600 ft

spagetti - 290 ft, Lidl
spenót, fél kiló - 300 ft, piac
fokhagyma, só, bors, olívaolaj
parmezán típusú sajt

Míg a tészta  megfő, a megmosott spenótot egy kis fokhagymán sóval, borssal összefonnyasztod. Összekevered, reszelsz rá parmezánt (mi most épp pecorinót), kész. Teljesen felesleges a tejszín meg a hasonló maszatolás, így jó, és kész. Ezt leírni szinte fölösleges is volt. 

0 Tovább

Kaja lustáknak

Nem volt kedvünk meleget enni, és megkívántuk a krémet, amit nyilván mindenki el tud készíteni., és érdemes is, mert ennél kevesebb energiabefektetéssel már csak akkor lehet pirítósra valót csinálni, ha a tetején szétpaszírozol egy avokádót úgy natúr. Felvágottat nem eszünk, a sajt drága, ez meg már rég volt, nem is mentünk sehova, lehetett fokhagymásat lihegni. Na.

Padlizsánkrém csípősen

Összköltség két főre - kb 300 ft

2 közepes padlizsán - 250 ft, Lidl
pár kanál tejföl vagy joghurt
kevés majonéz
kevés citromlé
só, bors
olívaolaj
sárga habanero paprika - egy nagy doboz 600 ft, Lidl, de egy paprika tizedét használtuk fel

A padlizsánokat félbevágod, berakod a sütőbe, és körülbelül fél óra alatt puhára sütöd, ekkor már szépen barnul a teteje. Ha kész, kiszeded a héjából, és mehet a mixerbe vagy egy tálba, ha kézi erővel dolgozol. Só, bors, két fej fokhagyma, nagyobb löttyintésnyi olívaolaj, kevés majonéz, citromlé, a joghurt vagy a tejföl, és lehet  pépesíteni. (Jó lenne, ha lenne otthon szezámpaszta, ment volna bele az a majonéz helyett, de hát nem volt.) Nálunk a csípőspaprikához is chilli fogy, úgyhogy az egyik felébe került bele habanero is. A mozzarellás paradicsomot le sem írjuk. Gyors volt, és pont ennyit akartunk ráfordítani tegnap.

0 Tovább
«
123

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek