Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nincs otthon tejföl, vége a világnak

Mindegy mikor, mindegy milyen boltban járunk, két dolgot kényszeresen a kosárba teszek: tejfölt és újhagymát. Bármikor kellhet, olyan még nem volt, hogy valamire jó ne lett volna. Régen a mustárral volt ez így, arról leszoktam, és mély döbbenettel vettem tudomásul tegnap, hogy a száradófélben lévő újhagymakötegek közt egy fia tejföl sem lapult a hűtőben. Döbbenet. Tragédia. Ok, hogy csak a végén kellett volna, tálaláshoz, meg hogy a lázforró kaját lehűtse kicsit, de a felismerés odavágta az egész élményt. Nincs otthon tejföl. Nagy keserűen nagy magányomban kicsit megsértve mégis összeraktam a leggyorsabb, legegyszerűbb, leglaktatóbb és legszínesebb vega chillit, amit ismerek. Tudom, a chilli hússal készül, de nálunk nem, ok? A hús drága, és nem is szeretjük. A főzési idő itt egy kicsit elnyújtja a folyamatot, és sokat kell aprítani, de abszolút kezdők sem tudják elrontani.  Na. 

Vega chilli

Összköltség 4 főre (mert ebédre is jutott): kb 1500 ft

hagyma - 2 fej
fokhagyma - 2 gerezd
répa - 2 gigantikus darabot sikerült venni, 110 ft - Hunyadi téri piac
cukkini - 2 közepes darab, 250 ft, Aldi
kaliforniai paprika - egy sárga, egy piros, egy zöld - 450 ft, Aldi
hámozott paradicsom, konzerv - 250 ft, Aldi
fehérbabkonzerv - 190 ft, Lidl
vörösbabkonzerv - 200 ft, Aldi
római kömény por
chillipor vagy pehely vagy ami tetszik
fahéj - egy fél rudacska

Fogjuk a két közepes fej hagymát, aprítjuk, szórjuk az olívaolajra, nyomjuk bele a fokhagymát. Hagyjuk, hogy kicsit gondolkozzanak a fazékban, addig megtisztítjuk és karikákra vágjuk a répát. Ezek alkarom vastagok voltak, úgyhog félkarikák lettek. Mikor a hagyma kész, rászórunk jó két teáskanál római köményt, sót és a chilli port, gyors kavarás, majd mehet rá a répa. Fedő, és kicsit várunk, mígy megpuhul. Addig felvágjuk a cukkinit, én hosszában kétszer végigvágom, majd utána karikázom, hogy negyed cikkelyek legyenek. Jöhet a kaliforniai paprika, ezeket is kis darabokra nyesem. Ránézek a répára, ha kicsit megadta magát, mehet rá a fahéjrúd, a cukkini és a paprika, no meg egy kevés víz, érzéssel, ahogy tetszik, de ne legyen leves! Fedő vissza, és haladunk tovább. Felkészül a paradicsomkonzerv, és átmossuk a babkonzerveket, az a nyálas lé nem kell semmire. Ha a zöldségek megpuhultak, megy bele a paradicsom, úgy ahogy van, levestül. Kicsit szétnyomkodjuk a nagy darabokat, de úgyis szétfő. Ismét várunk, és végül mehet bele a bab. Még tíz perc rotyogás, egy facsarásnyi citromlé, nem sok, és kész is van. Persze kóstolgatni és utánízesíteni ér, sőt, javasolt, csípősséget mindenki állítsa be maga.
Tálalásnál elvileg  korianderrel szoktam megszórni, de tegnap a szegény ember koriandere volt csak otthon, úgyhogy petrezselymes lett a szín kedvéért. Picit hiányzott az íz, no meg a tejföl, ami egyébként nem kell bele, csak én szeretem. Az a hülye tejföl...

0 Tovább

Kurkumás karfiol fehérbabbal

Most mondhatnám, hogy az úgy kezdődött, hogy rákattantunk a Top Chef realityre, és felhúztuk magunkat, nehogy már mi ne tudjunk összedobni esténként egy kis fésűkagylót édeskömény habbal és ilyen-olyan redukcióval, de a francokat. Igazából az undorítóan hosszúra nyúlt télen undorítóan sokszor fogyasztott kenyér és tészta bamba világa is benne van ebben. Együnk már normálisan, otthon, olcsón, jót, egyébként is divatban van a gasztró vagy mi. A napi munka után megérdemelt fröccsök és sörök meg járnak, annyira csak nem vesszük magunkat komolyan, hogy amint kicsekkolunk a melóból, cekkerekkel iparkodjunk haza kötelességtudóan. A Tulipánba például muszáj mindig menni, és hörpölve bámulni a Nádor utcát, mint falun a semmit. Többnyire így esik, hogy kissé kapatosan esünk neki a napi tervnek, ami azért is szerencsés, mert bármilyen is lesz a végeredmény, felfaljuk. Belátom, ez most így szarabbul hangzik, mint amilyen a valóság.

A tegnapi koszthoz a karfiolból indultunk ki, mert volt otthon, és mindent meg kell enni, ami van otthon, ha tetszik ha nem, spórolás van, válság. Abból indultunk ki, hogy mindenkinek van otthon egy tonna fűszere, és már rég berendezkedett a világkonyha ízeire, úgyhogy a sportföccsök mellett a kurkuma mellett döntöttünk. Hazafele még vettünk egy kis koriandert, aztán összecsaptuk ezt:

Kurkumás karfiol fehérbabbal

Összköltség két főre: kb 1000 Ft

karfiol - 300 Ft (Aldi)
fehér bab konzerv - 150 Ft (Aldi, a nagy konzerv felét használtuk fel)
egy lime leve - 80 Ft (piac)
fél doboz joghurt - 100 Ft (Cserpes)
egy csomag korianderzöld - 200 Ft (piac)
közepes fej hagyma
2 fokhagyma
kurkuma
garam masala
cayenne bors
hagymamag

olaj

Két evőkanál olajon kissé megpattogtatsz egy szórásnyi hagymamagot, majd ráküldöd az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Kevergetés mellett kicsit összetöppeszted, majd a lángról levéve megszórod jó két teáskanál kurkumával, ízlés szerinti garam masalával és cayenne borssal. Az arányokról gőzünk sincs, érzésre kell menni, így történt, hogy már megint egyszer megszaladt a masala. Annyi baj legyen. A cayenne bors jó erős, de sima chilliporral is lehet helyettesíteni, vagy éppen kihagyni a finnyásoknak. A masszát egy kicsit kevergeted a tűzön, loccsantasz hozzá egy kevéske vizet, tényleg nem sokat. A közben megpucolt és tetszés szerint szétszedett karfiolt rádobod a masszára, és alaposan beleforgatod. Ezek után mehet rá só és fél csésze víz. Nem levest főzöl, nem is szószos kaját, úgyhogy csak annyit, amennyitől megpuhul a cucc. Fedő rá, és most van szabad pár perced. Közben kinyithatod a fehérbab konzervet, átmosod, lecsepegteted. Persze tehetsz bele bab helyett csicseriborsót, vagy fagyasztott zöldborsót is, nekünk mindegy. Ha a karfiol megpuhult, mehet bele a bab, összerottyantod, és kész is vagy. Tűzről levéve ráfacsarod a limeot, megszórod a korianderrel, ennyike. Főzhetsz hozzá rizst, amit mi elrontottunk, de fölösleges is, anélkül is kiadós. Tálalásnál kanalazz mellé egy kis joghurtot. Ha jól emlékszem, alig volt több fél óránál az egész. 


0 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek