Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezt meg miért kellett?

Jó ötletnek tűnt, azaz inkább jó receptnek tűnt, de őszintén szólva az egész kajában nem volt semmi kohézió, csak úgy volt. Persze a kérdés, hogy minek. Az egészben az a megnyugtató, hogy minden volt hozzá othon, ezért nem vertük magunkat őrült kiadásokba, csak a ceruzababot szerváltuk hazafelé, és abból is alig használtunk fel valamit. A levadászott receptben egyébként valami szingapúri tésztaételként futott, és a hozzávalók helyett inkább a kommentek győztek meg, hogy mennyire szuper, de ismét kiderült, soha senkire nem kell hallgatni. Következésképpen ránk sem, úgyhogy jön a recept, amiről tudjuk, hogy senki sem fogja megcsinálni, de az ígéret kötelez. Na.

Szingapúri tészta (na persze)

üvegtészta vagy rizstészta
kaliforniai paprika vagy bármilyen színes paprika
ceruzabab vagy zsenge, héjastul ehető borsó
tofu vagy hús
friss gyömbér
újhagyma
fokhagyma
szójaszósz
currypaszta
chillipaszta
lime- vagy citromlé

Kezded azzal, hogy bepácolod a tofut szójaszósz és esetünkben szezámolaj keverékébe. Tegyük hozzá, hogy szerintünk a tofu hülyeség, nem kell a húspótlék, nem azért vega a vega, hogy aztán rémes állagú és ízű húspótlékot használjon. Valójában fogalmunk sincs, miért vettünk a múltkor egy kockányit belőle, de legalább méltó helyére került. Amíg pácolódik, gyufaszálnyira vágod a paprikát, és a ceruzababot is kettévágod, hogy ne legyen túl hosszú. Felvkarikázod az újhagymát, és egy ujjnyi gyömbért is felaprítasz, a fokhagymát a nyomóba készíted. Az üvegtésztát vagy rizstésztát forró vízbe áztatod, így hamar megpuhul. Jöhet a wok vagy egy nagy serpenyő, és olajat forrósítasz benne, amin a tofukockák minden oldalát megpirítod, majd kiveszed. ismét egy kis olaj kerül bele, beleszórod az újhagymát, a gyömbért,  belenyomod a fokhagymát, megy rá a chillipaszta, a currypaszta, megkevered. Jöhetnek a zökdségek és a tészta, az egészet összeforgatod, ráfacsarod a limeot, és készen is vagy. Tálalod, rászórod a koriandert (még mindig csak petrezselyem volt otthon), és aztán gondolkozol, hogy mi az, amit eszel, mert tulajdonképpen nem rossz, de lehetne ezerszer jobb is, például currypaszta helyett citromfű pasztával vagy valami. 

0 Tovább

Hogy az anyámba fordítsam meg?

Ezer éve toszogatjuk ezt a receptet, mert újkrumpli kell hozzá elvileg, de közben meg kiderült hogy teljesen mindegy lenne. Ok, ezt előre is végig lehetett volna gondolni, de mindegy már. Volt a piacon újkrumpli, úgyhogy eljött az ideje. Mivel délelőtt rájöttünk, hogy a fizetésünk nagy részének máris bottal üthetjük a nyomát, köszönhetően egy biciklitolvajlás utáni újjáépítésnek és a fogorvosnak, szigorú költségvetési tervet készítettünk, és ebbe tökéletesen belefér egy krumplis hagymás kaja. Mély szomorúságunkban azért elcsattogtunk a lottózóba, aztán a Tulipánba egy reggeliért. A Tulipán olcsó, és különösen érdemes odamenni, amikor a szélsőjobbosok csapatostul ellepik a belvárost, és a teraszon maximum hangerőre csavarják magukat, hogy mindenki hallhassa a kerületben a Nagy Igazságokat. Szóval némi náci körítéssel egyikünknek lecsúszott egy sör is, jó, ez a dolog már belecsúszott a délutánba, szóval ért. Hazafele bevásároltunk jövő hétre, aztán itthon tökre nem kezdtünk el főzni. Aki sörözött, a változatosság kedvéért számítógépet szerelt, másikunk tette a semmit. Aztán meg kezdhette mosni a krumplit. Na.

Currys krumpli pirított hagymával és joghurttal

Összköltség 2 főre: kb 600 ft

újkrumpli bő fél kiló 280 ft, piac
joghurt, fél literes - 250 ft, sarki kisbolt
hagyma
currypor

olaj

A krumplit dörzskesztyűvel megtisztítod. (Anyámnak konyhai segédeszköz fétise van, tőle kaptam ezt is, és viccen kívül remek szolgálatot tesz még répa esetében is). Kis vízen megfőzöd. Közben a hagymát szeletekre vágod (lehet jó sok), és kevés olajon aranybarnára sütöd. Kevergessed, hé, mert odaég hamar. Ha kész, papírtörlőn szárogatod. Közben a krumplikat szétnyomkodod, sózod, a hagymás serpenyőbe löttyintesz még egy kis olajat, és ráküldöd a curryport. Lángon kicsit kevergeted, majd mehet rá a krumplimassza, jól ledöngölöd, és vársz. ELVILEG oda kéne pirulnia, és ELVILEG aztán meg kéne fordítanod, hogy a másik oldalon is kérgesre süljön. Aha, persze. Próbálj már meg egy tonna szétnyomott krumplit megfordítani, ki az a hülye, aki ezt leírta? És ki az, aki elhitte? Megfordítva nem lett, inkább átforgatva, és még sütögetve, összesen kb negyed órát. Az alja oda is kapott, nem égett, szóval tálalásnál fel lehetett kapargatni. A krumpli izélgetése közben a joghurtot kikevertük egy csipet sóval és friss petrezselyemmel, aztán az egészet tálaltuk. Krumpli, rá a hagyma, mellé a joghurt. Sokkal finomabb lett, mint ahogy kinéz, főleg ha jó currysre csinálod. Hogy időben mennyi volt? Kb 40 perc, szóval lehet leszakadni a petrezselymes krumpliról, belehalok az unalomba tőle. Na ennyike, koptunk a mexikói utcabálra sörözni.


0 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek