Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nincs otthon tejföl, vége a világnak

Mindegy mikor, mindegy milyen boltban járunk, két dolgot kényszeresen a kosárba teszek: tejfölt és újhagymát. Bármikor kellhet, olyan még nem volt, hogy valamire jó ne lett volna. Régen a mustárral volt ez így, arról leszoktam, és mély döbbenettel vettem tudomásul tegnap, hogy a száradófélben lévő újhagymakötegek közt egy fia tejföl sem lapult a hűtőben. Döbbenet. Tragédia. Ok, hogy csak a végén kellett volna, tálaláshoz, meg hogy a lázforró kaját lehűtse kicsit, de a felismerés odavágta az egész élményt. Nincs otthon tejföl. Nagy keserűen nagy magányomban kicsit megsértve mégis összeraktam a leggyorsabb, legegyszerűbb, leglaktatóbb és legszínesebb vega chillit, amit ismerek. Tudom, a chilli hússal készül, de nálunk nem, ok? A hús drága, és nem is szeretjük. A főzési idő itt egy kicsit elnyújtja a folyamatot, és sokat kell aprítani, de abszolút kezdők sem tudják elrontani.  Na. 

Vega chilli

Összköltség 4 főre (mert ebédre is jutott): kb 1500 ft

hagyma - 2 fej
fokhagyma - 2 gerezd
répa - 2 gigantikus darabot sikerült venni, 110 ft - Hunyadi téri piac
cukkini - 2 közepes darab, 250 ft, Aldi
kaliforniai paprika - egy sárga, egy piros, egy zöld - 450 ft, Aldi
hámozott paradicsom, konzerv - 250 ft, Aldi
fehérbabkonzerv - 190 ft, Lidl
vörösbabkonzerv - 200 ft, Aldi
római kömény por
chillipor vagy pehely vagy ami tetszik
fahéj - egy fél rudacska

Fogjuk a két közepes fej hagymát, aprítjuk, szórjuk az olívaolajra, nyomjuk bele a fokhagymát. Hagyjuk, hogy kicsit gondolkozzanak a fazékban, addig megtisztítjuk és karikákra vágjuk a répát. Ezek alkarom vastagok voltak, úgyhog félkarikák lettek. Mikor a hagyma kész, rászórunk jó két teáskanál római köményt, sót és a chilli port, gyors kavarás, majd mehet rá a répa. Fedő, és kicsit várunk, mígy megpuhul. Addig felvágjuk a cukkinit, én hosszában kétszer végigvágom, majd utána karikázom, hogy negyed cikkelyek legyenek. Jöhet a kaliforniai paprika, ezeket is kis darabokra nyesem. Ránézek a répára, ha kicsit megadta magát, mehet rá a fahéjrúd, a cukkini és a paprika, no meg egy kevés víz, érzéssel, ahogy tetszik, de ne legyen leves! Fedő vissza, és haladunk tovább. Felkészül a paradicsomkonzerv, és átmossuk a babkonzerveket, az a nyálas lé nem kell semmire. Ha a zöldségek megpuhultak, megy bele a paradicsom, úgy ahogy van, levestül. Kicsit szétnyomkodjuk a nagy darabokat, de úgyis szétfő. Ismét várunk, és végül mehet bele a bab. Még tíz perc rotyogás, egy facsarásnyi citromlé, nem sok, és kész is van. Persze kóstolgatni és utánízesíteni ér, sőt, javasolt, csípősséget mindenki állítsa be maga.
Tálalásnál elvileg  korianderrel szoktam megszórni, de tegnap a szegény ember koriandere volt csak otthon, úgyhogy petrezselymes lett a szín kedvéért. Picit hiányzott az íz, no meg a tejföl, ami egyébként nem kell bele, csak én szeretem. Az a hülye tejföl...

0 Tovább

Az elronthatatlan töltött mifene - vendégrecept

Bumm, még egy olvasói recept tökfélékkel Élhetetlentől, gyorsan mutatjuk is. Egyébként tudjuk az esti kajánkat, csak előtte még betömetünk pár fogat, türelem.

A cukkiniket (patiszont, kisebb tököt, amit hámozni szoktak, azt hámozd meg) vágd ketté hosszában úgy, hogy egy harmad a tető, két harmad az alja. Szedd ki a magokat, sózd, borsozd, verj fel pár tojást, attól függően, mennyi a megtöltendő zöldség, na, ezt megpróbálom újra. Annyi felvert, és akárhogyan fűszerett tojás kell, amit bele tudsz önteni az alsó teknőkbe kifolyás veszélye nélkül (az eredeti növény fele magasság). Tedd rá a tetőt, mehet a sütőbe. Növénytől függően 20-30 perc, picit megszúrod, ha a növény puha, a tojás már megsült. Csak arról van szó, hogy mivel fedő van rajta, a tojás feljön, és teljesen kitölti az üreget. Ha flancolni akarsz, reszelsz, vagy szeletelsz rá pici sajtot, és még öt perc alatt rápirítod.

1 Tovább

Naná, hogy nem mondjuk meg hogy csináltuk

Vérig vagyunk sértve, kezdjük ezzel. Hogy nekünk itt azt mondták a minap, ezt bárki meg tudja főzni az elé rakott alapanyagokból. Jó, rendben, lehet kérem, így is, neki is estünk egy üveg rosénak búfelejtésképpen, Juhász pincészet, ezt is csak meg tudjuk inni, ha elénk rakják. Van itthon cukkini, egy csomó. Meg kéne főzni, na de ezek után? Főzni? Meg megírni? Igyunk még egy fröccsöt. Te nem vagy éhes? De, és egyébként is, nem az volt a cél, hogy olcsón minden nap? Naugye, akkor tosszuk össze azt a cukkinit, buggyantunk mellé tojást, azt úgyse csináltuk még, és vegyük fel a kötényt, az is új, és jól is áll. Igyunk még. Na.

Cukkinifőzelék buggyantott tojással

Összköltég 2 főre: kb 650 Ft

cukkini 3 közepes darab - 300 Ft, piac
tejföl - 1 doboz, 150 ft, GRoby
kapor - 1 csokor, 110 Ft, piac
tojás - 3 darab, kettő elrontva - nem tudjuk mennyi
hagyma - 2 kicsi - kevéske Ft
ecet - löttyintésnyi
só, bors

Naná, hogy nem írjuk le hogy kell cukkinifőzeléket készíteni. Ezt már gyerekkorunkbnan is tudtuk, hajrá. Na de a buggyantott tojás. Ennek nekiestünk, mint tót az anyjának, az rémlett, hogy ecetes vizet kell hozzá forralni, de valamiért az is rémlett, hogy kevergetni kell a vizet, és mikor épp a centrifugális erőtől tekeredik egy irányba, akkor kell beleverni a tojást. Aha, persze. Az egész szétesett, egy szánalmasan kinéző tojásdarabokkal tarkított, kavargó lé lett az egész. Nyilván a rosé miatt azt gondoltuk, a másikat is megcsináljuk ugyanezzel a módszerrel. Siralom. Mekkora hülyeség ez, a lábos is tűzforró és már csak egy tojás maradt, úgyhogy jöhet a youtube. Majdnem egymilliós videó a poached egg készítéséről, nem mi vagyunk egyedül bénák tehát. A hiba persze az emlékezetben volt, nem kéne annyit inni. A vizet nem kell kavargatni, se lobogva forralni, a tojást tálba kell helyezni, és a stabilan álló gyöngyöző vízbe engedni, majd finoman a sárgája köré egyengetni a fehérjét. Két perc, és kész, hideg vízbe mered, hogy ne főjön tovább. 
Megettük, jó volt, egy hét teljesítve, jöhet a bor.
5 Tovább

A lazac is belefér néha

Nem nyolc perces kaja, hanem mondjuk huszonöt, de ha valami flancosabbat akar az ember, látványos, mégis pofátlanul egyszerű megoldás. Naná hogy a hal. Sőt, naná, hogy a lazac, mert ha semmit nem csinálsz vele, akkor a legjobb. Ok, ez nem a legolcsóbb megoldás, de egy halasnál két szeletkét vételezve azért nem fogod eldobni az agyad a végösszegtől, és nem is kell mindennap ezt enni, holnap főzelék lesz például. Ez még mindig a szülinapi menü része volt, hat embert lakattunk jól egy kilós derékkal, és voltak köztük emberesre sikerült darabok is. Mármint a halak között. Na de a lényeg, hogy:

Grillezett lazac mustáros-kapros újkrumplival és cukkinis uborkasalátával

Összköltség 2 főre - kb 1400 Ft

lazacfilé - 2 szelet kb 1000 ft, piac
újkrumpli - fél kiló, 250 ft, piac
kapor - egy csomag - 100 ft, piac
újhagyma - 2 szál, kb 40 ft, piac
joghurt - 1 doboz, 100-200 ft
cukkini - egy darab, 100 ft, piac
kígyóuborka - egy darab, kb 110 ft

A lazac nem égett szét, jó?!

Elsőként a krumplinak esel neki, mert annak főni kell, a többi szinte kész. Újkrumplit nem pucolunk, nekünk van zöldségdörzsölő kesztyűnk, azzal megmosogattuk. Gazdagék vehetnek tisztított újkrumplit is, de a Hunyadi téri piacon az tegnap még 800-ért kínálta magát, vicc. Szóval megmostad, és kevéske vízen fel is tetted főni egy fedeles lábosban, persze meg is sóztad. Nagyjából tíz perc alatt megfő, addig ha bőrös lazacot vettél, van időd pikkelyezni. Garantált, hogy még két hét múlva is pikkelyek másznak elő a konyhapultról, de ez van, a nyúzott lazacot nem lehet ropogóssá tenni. Pikkelyeztél, megmostad, megszárítottad a halat, remek. Fogod a cukkinit, az uborkát, és szépen felvágod. Karikázhatsz is, nekünk mindegy, mi a hosszanti szeletekre kattantunk rá mostanában, azaz, hogy egy krumplihámozóval hosszanti irányban húzunk belőle szeleteket. Sokkal jobban néz ki a tányéron, ennyi az oka. Mehet egy bödönbe az egész, só, olaj, ecet vagy citromlé, némi kapor, és bumm a hűtőbe. Közben megfőtt a krumpli, mehet át egy serpenyőbe, ahol kicsit megpirítod, miközben kikevered a mustáros cuccot. Joghurt, mustár, ha van otthon fel nem használt főzőtejszín, az is mehet bele, - felbontani nem kell ezért-, némi aprított újhagyma és kapor. Az arányokat találd ki, kinek így, kinek úgy. A megpirult krumplira rázúdítod, és pont amíg megsül a hal, szépen össze is rotyog. 

A lazacot egyszerűen jó forró grillserpenyőre küldtük, bőrös felével lefelé, némi sóval, pici borssal. Addig pihent ezen az oldalán, amíg ropogós nem lett, addigra a hús színe is látványosan megváltozik. Fordítod, ott is kap egy-két percet vastagságtól függően, ennyike. Érdemes nem rommá sütni, maradjon puha, szaftos.

Mehet a tálalás, halra citrom, és kész. Holnaptól spórolunk, szevasztok.

5 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek